Bescherm uw werknemers bij arbeidsongeschiktheid - AG Employee Benefits
woman-rubbing-her-eyes

Gepubliceerd op 27/03/2019

DELEN

Werknemers zoeken een 'caring employer' bij arbeidsongeschiktheid


Vorige keer zag u dat werknemers de wettelijke tussenkomst bij arbeidsongeschiktheid overschatten. Vandaag wordt duidelijk dat zij zich daar terecht zorgen over maken. Gelukkig kan u als werkgever helpen. Én wint u er zelf bij. Hoe? Dat leest u in dit derde artikel over de studie rond arbeidsongeschiktheid bij werknemers i.s.m. Vlerick Business School. 

Even samenvatten, wat mag u hieronder verwachten?

  • 1 op de 3 denkt in de financiële problemen te komen bij arbeidsongeschiktheid 
  • Extra bescherming door de werkgever wordt sterk geapprecieerd
  • 94% wil meer budget voor gewaarborgd inkomen


 

1 op de 3 verwacht financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid

 

Dat de wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid vaak wordt overschat, las u al in ons vorige artikel (en kan u trouwens zelf testen via de handige simulatietool). Geconfronteerd met de juiste cijfers uit de tool, verwacht maar liefst 8 op de 10 respondenten een terugval van hun levensstandaard. 1 op de 3 vreest zelfs ernstige financiële problemen. Vooral werknemers met een maandsalaris onder het RIZIV-plafond van 3.633 euro bevinden zich in deze risicogroep.      

 

Prof. Baeten waarschuwt dat deze werknemers waarschijnlijk niet voldoende spaarreserves hebben om een tegenvaller op te vangen. “Voor velen onder hen is het serieus schrikken als ze op een nettoloon van pakweg 2.000 euro plots enkele honderden euro’s verliezen. Alle vaste kosten lopen gewoon door, en door bijvoorbeeld een ziekte komen er meestal nog kosten bij. Meer uitgaven dus, met minder geld."

   

 

Extra bescherming door de werkgever wordt sterk gewaardeerd

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat meer dan 90% van de werknemers aangeeft dat ze het erg zouden waarderen mocht hun werkgever voorzien in een verzekering gewaarborgd inkomen. Deze vult de wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid aan met een maandelijkse rente.


94% wil meer budget voor gewaarborgd inkomen


We vroegen de respondenten een schatting te maken van hun brutoloon. Op basis hiervan konden ze zelf een gesimuleerd Employee Benefits-budget spenderen.

 

De populariteit van de verzekering gewaarborgd inkomen valt meteen op. De respondenten zouden 29% van hun EB-budget eraan spenderen. Cijfers tonen aan dat 20% ruim voldoende is om een uitgebreide dekking gewaarborgd inkomen te financieren.

 

In totaal kozen 94% van de respondenten om budget te spenderen aan een gewaarborgd inkomen. Zo staat ze op gelijke hoogte met de ‘klassieke’ voordelen zoals een hospitalisatieverzekering of aanvullend pensioen via de werkgever. In die opvallende vaststelling liggen volgens Prof. Baeten dan ook mooie kansen voor de werkgever.

 

"De studie toont aan dat werknemers de wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid overschatten en dat zij, als hen iets overkomt, ervan uitgaan dat ze aan levensstandaard zullen inboeten. Wetende dat slechts 40% van de ondervraagde werknemers een verzekering gewaarborgd inkomen heeft, is er nog veel potentieel voor werkgevers die een ‘caring employer’ willen zijn voor hun personeel."


Samen met AG Insurance onderzocht prof. Xavier Baeten van Vlerick Business School hoe het gesteld is met de arbeidsongeschiktheid in België.
Ontdek alvast de algemene resultaten van het onderzoek. 

In deze reeks graven we in 4 extra artikels dieper in de onderzoeksresultaten.

Hebt u de vorige artikels gemist? Ontdek ze dan hier:
    

Eind april krijgt u het laatste artikel met een exclusieve toegang tot de volledige whitepaper.


Hebt u interesse in het Vlerick-onderzoek? Of wil u meer weten over een beroepsgebonden verzekering gewaarborgd inkomen? Neem dan contact met ons op via de groene knop. Wij lichten het onderzoek graag persoonlijk toe, of bekijken hoe onze expertise u optimaal kan ondersteunen.

          IK WIL MEER WETEN