Gepubliceerd op 13/03/2019
DELEN
Uw werknemers overschatten de sociale zekerheid bij arbeidsongeschiktheid
Bij arbeidsongeschiktheid kunnen uw werknemers rekenen op de uitgebreide sociale zekerheid in België. Maar wat verstaan uw werknemers precies onder die brede sociale bescherming? En wat zijn de gevolgen voor u als werkgever? U ontdekt het in dit tweede artikel over de studie rond arbeidsongeschiktheid bij werknemers i.s.m. Vlerick Business School.
Bij arbeidsongeschiktheid kunnen uw werknemers rekenen op de uitgebreide sociale zekerheid in België. Maar wat verstaan uw werknemers precies onder die brede sociale bescherming? En wat zijn de gevolgen voor u als werkgever? U ontdekt het in dit tweede artikel over de studie rond arbeidsongeschiktheid bij werknemers i.s.m. Vlerick Business School.
Bent u wat gehaast? Dan geven we u meteen de 2 sleutelboodschappen van dit artikel mee:
- 2 op de 3 werknemers overschatten de sociale zekerheid
- Het vervangingsinkomen kan tot de helft minder zijn dan verwacht
Wil u zelf testen wat dit concreet betekent? Dat kan via onze simulatietool. Maar neem vooral 5 minuten de tijd en ontdek hieronder alle details.
2 op de 3 overschat de sociale zekerheid
Om een goed beeld te krijgen van wat werknemers verwachten bij arbeidsongeschiktheid, lieten we hen zelf hun vervangingsinkomen simuleren o.b.v. hun brutosalaris. Dit was voor de meesten een ontnuchterend moment. 2 op de 3 bleek de uitkering na 1 maand arbeidsongeschiktheid te overschatten.
Duur | Gemiddelde schatting | Werkelijke tussenkomst sociale zekerheid |
2-12 maanden arbeidsongeschikt | 63% van brutoloon | 60% van brutoloon geplafonneerd op 3.633 EUR per maand |
De gemiddelde inschatting van 63% ligt dicht bij de 60% van het brutoloon dat het RIZIV garandeert bij 2 tot 12 maanden arbeidsongeschiktheid. Voor wie minder verdient dan het toegepaste plafond van 3.633 euro per maand, is dit een correcte inschatting. Wie meer verdient, zal door het plafond minder overhouden. Dit wisten de meeste ondervraagden niet.
De helft minder inkomen dan men verwacht van de sociale zekerheid
De groep met een salaris boven het plafond schat 61% van hun brutoloon over te houden. In realiteit houdt deze groep gemiddeld slechts 43% over. Dat is bijna de helft minder inkomen dan men verwacht van de sociale zekerheid.
2 tot 12 maanden arbeidsongeschikt | Gemiddelde schatting | Gemiddelde in realiteit |
Brutoloon onder plafond | 65% van brutoloon | 60% van brutoloon |
Brutoloon boven plafond | 61% van brutoloon | 43% van brutoloon |
1 op de 3 werknemers wordt geconfronteerd met maximumuitkering bij arbeidsongeschiktheid
Het gemiddelde salaris in België schommelt rond het plafond dat het RIZIV toepast. Dit betekent dat meer dan 1 op de 3 werknemers geconfronteerd zal worden met de maximumuitkering tijdens hun afwezigheid. Prof. Xavier Baeten waarschuwt dat het aandeel werknemers boven dit plafond elk jaar groter wordt. De jaarlijkse indexering van het plafond houdt de stijging van de loonmassa niet bij.
Doe zelf de test: bereken het inkomen bij arbeidsongeschiktheid
Is de sociale zekerheid uitgebreid genoeg voor u en uw medewerkers? Ontdek het zelf via onze simulatietool.
Samen met AG Insurance onderzocht prof. Xavier Baeten van Vlerick Business School hoe het gesteld is met de arbeidsongeschiktheid in België. Ontdek alvast de algemene resultaten van het onderzoek. De algemene resultaten van het onderzoek kon u hier al ontdekken.
In deze reeks graven we in 4 extra artikels dieper in de onderzoeksresultaten. Hebt u het eerste artikel gemist? Lees het dan hier rustig na. En eind maart krijgt u een nieuw artikel met meer resultaten en analyses.
Hebt u interesse in het Vlerick-onderzoek? Of wil u meer weten over een beroepsgebonden verzekering gewaarborgd inkomen? Neem dan contact met ons op via de groene knop. Wij lichten het onderzoek graag persoonlijk toe, of bekijken hoe onze expertise u optimaal kan ondersteunen.