Gepubliceerd op 27/05/2024
DELEN
Er is nood aan een sterke hervormingsregering
Interview met Hans Maertens
De verkiezingen komen eraan. Voor onze volgende regering ligt er heel wat werk op de plank op het vlak van het pensioen en de gezondheidszorg. Wat moet het dringendst aangepakt worden? We vroegen het aan Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.
De verkiezingen komen eraan. Voor onze volgende regering ligt er heel wat werk op de plank op het vlak van het pensioen en de gezondheidszorg. Wat moet het dringendst aangepakt worden? We vroegen het aan Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.
Hans Maertens: "Eerst en vooral maatregelen die mensen motiveren om langer aan het werk te blijven. Ook al werd de pensioenleeftijd opgetrokken, toch treden veel mensen nog vervroegd uit de arbeidsmarkt. Eén van de ideeën die we voorstellen is de invoering van een pensioenmalus. Dat betekent dat iemand die vroeger met pensioen gaat een lager pensioenbedrag krijgt. Dat is nu ook al, maar het kan nog versterkt worden, zoals in Duitsland.
"Eén van de ideeën die we voorstellen is de invoering van een pensioenmalus."
Hans Maertens: "Kijk, ook daar moet een debat over gevoerd worden. Onze bedrijven, die vandaag al met een heel grote loonkosthandicap te maken hebben ten opzichte van andere Europese landen, zijn bevreesd dat hogere pensioenbijdragen voor de tweede pijler onze concurrentiepositie nog meer zullen verzwakken. Hier zullen we dus met creatieve oplossingen moeten komen, zoals cafetariaplannen waarbij men een deel van het loon kan omzetten in een pensioenbijdrage voor de tweede pijler. En waarom zouden we niet overwegen om een deel van de indexering te gebruiken als bijdrage voor de tweede pijler? (fronst even) Wij zijn tegen de automatische koppeling van de lonen aan de index, laat dat evenwel duidelijk zijn.
Hans Maertens: "Ja, en dat is heel belangrijk. Ik juich alle initiatieven toe die een pensioenfonds of verzekeraar neemt om de transparantie op dit vlak te vergroten. Om aan te geven hoeveel er gestort wordt en wat dat betekent op lange termijn. Ik denk dat we de pensioenproblematiek veel meer op de agenda moeten durven zetten, zeker bij twintigers en dertigers. Want tegen 2050 zijn die dertigers al vijftigers of zestigers geworden."
| MyAG Employee Benefits maakt de groepsverzekering extra tastbaar. |
Hans Maertens: "Ik hoop dat we een sterke hervormingsregering zullen krijgen. Met een sterke minister van Pensioenen die een pensioenhervorming uittekent die op de lange termijn standhoudt. Er liggen hiervoor genoeg rapporten, studies en blauwdrukken op de regeringstafel, onder andere van de vergrijzingscommissie, van universiteiten … Ze moeten het alleen nog doen, liefst in één legislatuur. Als dit over meerdere legislaturen wordt gespreid, dan mondt het uit in een stop & go-beleid. Men moet dit in de eerste twee jaar kunnen realiseren en doorduwen, en dat zal zeker pijn doen. Zoals er heel veel dingen pijn zullen doen in de volgende regering. Want als we zien welk overheidstekort en welke uitdagingen we hebben op het vlak van de pensioenen en op het vlak van de gezondheidszorg …We gaan dit alles echt moeten aanpakken in één legislatuur. Daarvoor hebben we een sterke regering nodig, een sterk regeerakkoord. En ja, ook durf!"
Hans Maertens: "Er zijn twee grote antwoorden op die problematiek. Het eerste is preventie. We moeten voorkomen dat zoveel mensen ziek worden. Vandaag gaat in dit land 1,6% van het gezondheidsbudget naar preventie. Dat is te weinig, zeker als we dit vergelijken met internationale cijfers en met de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het moet naar 5%. Een stijging met 3,4% betekent niet noodzakelijk extra kosten. Want hetgeen we investeren in preventie, krijgen we dubbel terug omdat er minder zieken zijn. We moeten dus niet alleen het aantal arbeidsongevallen proberen terugdringen maar echt inzetten op gezondheid.
"Vandaag gaat in dit land 1,6% van het gezondheidsbudget naar preventie. Dat is te weinig. Het moet naar 5%."
Hans Maertens: "Zeer zeker. Als 500.000 Belgen op actieve leeftijd langdurig ziek zijn, en er lopen 15.000 trajecten waarbij niet iedereen terug aan het werk geraakt, want soms lukt het gewoonweg niet, dan is dat niet om over naar huis te schrijven. Dus daarom dat we voorstellen om als streefdoel een 40.000 à 50.000 trajecten op jaarbasis te behalen."
Hans Maertens: "Het is effectief noodzakelijk dat de werkgever meewerkt aan de re-integratieplannen en mee nadenkt over hoe zieke werknemers opnieuw geheel, gedeeltelijk, of tijdelijk in een nieuwe functie terug aan het werk kunnen. Ook voor de HR-diensten zijn dit grote uitdagingen. Daarom hebben we bij Voka een paper geschreven met heel wat aanbevelingen voor bedrijven (Voka wijzer). Let wel: ziek is ziek en wanneer mensen echt niet meer in staat zijn om iets te doen op actieve leeftijd, dan vind ik dat bijzonder erg. Maar er zijn zeker en vast een aantal zieken die we echt wel kunnen re-integreren op de arbeidsmarkt. En dat zal van iedereen veel flexibiliteit vergen. De systemen en trajecten van vandaag kunnen sterk verbeterd en uitgebreid worden, met een grotere rol voor de arbeidsarts. Uiteindelijk wordt dit een win-win voor iedereen."
Hans Maertens: "Ook artsen zijn een knelpuntberoep geworden. En de vraag is of we het beroep van arts niet best hertekenen? Ze kunnen zich voor heel wat taken laten bijstaan door verpleegkundigen. Uiteraard moet ook het tekort aan verpleegkundigen aangepakt worden. Kortom, als we de 500.000 langdurig zieken duurzaam willen terugdringen, moeten we de volledige gezondheidszorg hervormen. En dus zal de volgende regering een echt doortastende regering moeten zijn, die er onmiddellijk werk van maakt!"
Meer dan een re-integratietraject: Return To Work Medewerkers die door een stressgerelateerde aandoening zoals een burn-out lange tijd thuis zitten, hebben de juiste begeleiding nodig om opnieuw gezond aan het werk te kunnen. Onze externe gediplomeerde partners zetten daarom samen met uw werknemer een wetenschappelijk onderbouwd return-to-work-traject op poten. Om het belang ervan te onderstrepen, zit dit traject zonder extra kosten inbegrepen in Income Care. Ontdek het Return-To-Work-traject. |