Burn-out alarm luidt voor 2 op 5 Belgische werknemers - AG Employee Benefits
Burn-out alarm luidt voor 2 op 5 Belgische werknemers

Gepubliceerd op 27/05/2024

DELEN

Burn-out alarm luidt voor 2 op 5 Belgische werknemers

​​

Een analyse op basis van 2.000 Belgische werknemers bevestigt de alarmerende trend die zich op onze arbeidsmarkt aftekent. 40% van de Belgen zitten in de burn-out alarmzones oranje (risico) en rood (zeer hoog risico). 


AG Health Partner – sinds deze maand bekend onder de nieuwe naam Waldon – volgt via zijn Burn-out Assessment Tool het risico op burn-out op in België. De wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst focust op 4 kerndimensies met elk vier schalen (energie, betrokkenheid, emotieregulatie, concentratie & besluitvorming). 

De mentale vermoeidheid piekt 

​Uit een analyse van 2.000 dossiers van het voorbije jaar komen een aantal verontrustende conclusies naar voor. De mentale vermoeidheid is bij een groot deel van de werknemers dermate hoog, dat maar liefst 2 op de 5 medewerkers een reëel risico op een burn-out lopen. Voor 21.3% is dit risico zelfs zeer hoog.

We zetten de belangrijkste cijfers en conclusies op een rijtje: 

  • ​​2 op 5 van de Belgische werknemers bevindt zich in de oranje (risico op burn-out – 19,65%) en rode zones (zeer hoog risico op burn-out – 21.3%). 
  • 70% van de Belgische medewerkers heeft af en toe moeite om te recupereren na een werkdag, 7% heeft dit zelfs iedere dag.  
  • 79% geeft aan af en toe mentaal vermoeid te zijn op het werk, 31% heeft dit vaak tot iedere dag. Een gelijkaardig percentage beschikt daardoor ’s ochtends over onvoldoende energie om de werkdag te starten. 
  • 57% ervaart problemen met focussen op het werk.

Innovatieve wellbeing oplossingen 

​De resultaten van de analyse doen schrikken, zeker als we weten dat er in België bijna een half miljoen werknemers al langer dan een jaar werkonbekwaam zijn, waarvan een derde door psychische stoornissen zoals burn-out en depressie (bron: RIZIV). 

Het is dus voor ieder bedrijf van belang om op een goed onderbouwde manier aan preventie te doen. Door een zorgzame werkgever te zijn en een globaal welzijnsbeleid te voeren, vermindert u het aantal langdurig afwezigheden in uw bedrijf en verbetert u uw productiviteit. Want gelukkige werknemers zijn veerkrachtiger en productiever. 

AG heeft het voorbije jaar zijn gamma innovatieve wellbeing oplossingen voor werkgevers en hun medewerkers grondig uitgebreid, en doet dit op continue basis verder. We focussen daarbij vooral op het mentale welzijn. Zo bieden we uw medewerkers via de handige MyAG Employee Benefits app twee innovatieve gezondheidsoplossingen aan, met programma’s om hun veerkracht te verhogen en een vlotte toegang tot kwalitatieve telehealth services.

Wil u de kosten van absenteïsme beperken en zoekt u een 360° Wellbeing aanpak​ op maat van uw bedrijf? Ook hiervoor bent u bij AG aan het juiste adres. Samen kunnen we het tij keren. 


Waldon, de nieuwe naam van AG Health Partner 

​AG Health Partner werd in 2019 opgericht binnen de schoot van AG Insurance vanuit de groeiende noodzaak aan een preventief welzijnsbeleid voor bedrijven en tegen de achtergrond van mentale ziektecijfers die toen al in stijgende lijn gingen. AG Health Partner ondersteunt organisaties bij de ontwikkeling en implementatie van hun welzijnstrajecten, en legt de focus op wellbeing. In die optiek was de “health” in de naam soms verwarrend. En dus was het tijd voor een nieuwe naam: Waldon.


De nieuwe naam eert het baanbrekende werk van Geoffrey Waldon, een befaamd Brits neuroloog. Door kinderen te observeren, kwam Waldon tot het besef dat leren en ontwikkeling gestimuleerd worden door het structureren van de fysieke omgeving. 
De essentie van de aanpak van Geoffrey Waldon resoneert sterk met de ambities voor welzijn op de werkplek. Waldon wil het bewustzijn over de impact van de werkomgeving op iemands welzijn vergroten. De waarden van Waldon? Menselijkheid, impact en optimisme.


Interesse in onze wellbeing oplossingen? 

​Contacteer ons via de groene knop hieronder of spreek uw vertrouwde contactpersoon erover aan. We maken graag de nodige tijd vrij om samen met u alle mogelijkheden te overlopen.

CONTAC​TEER ONS​​