Return To Work: onze partners - AG Employee Benefits
Zorg- en ondersteuningstraject via onze gespecialiseerde partners

Gepubliceerd op 11/03/2021

DELEN

Zorg- en ondersteuningstraject Return To Work: maak kennis met onze partners

​​

​Met de verzekering gewaarborgd inkomen Income Care beschermt u uw werknemers niet alleen financieel. U geeft hen ook toegang tot zorg- en ondersteuningstrajecten voor een vlotte terugkeer naar het werk. AG stelt u zijn vier externe partners voor, met elk hun eigen wetenschappelijke aanpak. In dit artikel leert u ze beter kennen. 

De laatste jaren is het aantal stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out toegenomen. De coronacrisis heeft dit fenomeen alleen maar versterkt. Als u kiest voor de verzekering gewaarborgd inkomen Income Care, geeft u niet alleen financiële steun aan uw werknemers​, u biedt hen ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een zorg- en ondersteuningstraject via onze gespecialiseerde partners. 


Vanaf nu hebt u trouwens nog meer keuze, want de Clinique du Stress et du Travail (CITES) heeft zich bij ons aangesloten . 

Zorg- en ondersteuningstraject bij 4 partners 

Om u de partner aan te bieden die het best aan uw behoeften beantwoordt, werken weij samen met 4 externe partners: de Clinique du Stress et du Travail in Luik (CITES), Workplace Options, het Huis voor Veerkracht en het Medisch Centrum in Ternat.

Deze 4 partners stellen zichzelf voor in de onderstaande video's:

1. Onze nieuwste partner: de Clinique du Stress et du Travail in Luik (CITES)

Dankzij zijn multidisciplinair team biedt CITES uw medewerkers een globale aanpak die verschillende disciplines en gezondheidsprofessionals (artsen, sociologen, psychologen, fysiotherapeuten, sofrologen) samenbrengt. Deze disciplines vormen een traject dat is afgestemd op de behoeften van uw werknemers. Dit traject bestaat uit verschillende fasen:

 • Luisteren, geruststellen en regulatie: uw werknemer heeft eerst nood aan rust. CITES biedt daarom psychologische begeleiding en/of lichamelijke benaderingen aan.  
 • Analyse en reactivering: vervolgens analyseert de patiënt tijdens de consultaties zijn situatie en de elementen die hij moet gebruiken om de situatie te verbeteren. In deze fase kan uw werknemer deelnemen aan individuele of groepsmodules om te leren omgaan met stress.  
 • Terugkeer naar het werk: de experts bespreken met uw werknemer de verschillende fasen van een terugkeer naar het werk, de verschillende preventiepersonen binnen het bedrijf met wie hij contact kan opnemen, ... 
 • Consolidatie: zodra uw werknemer weer aan het werk is, kan hij nog een tijd gebruikmaken van informatiesessies waar alle geleerde tips worden samengevat.

De Clinique du Stress et du Travail in Luik (CITES) legt u haar aanpak in detail uit​.


​2. Workplace Options 

Rehalto heet voortaan Workplace Options
Zij zijn al 15 jaar actief in België en beschikken over een netwerk van professionals verspreid over het hele land. Het zorg- en ondersteuningstraject van Workplace Options​  verloopt ook in verschillende fasen:

 • De evaluatie van de behoeften: het traject start met een kennismakingsgesprek waarin uw werknemer zijn situatie en problemen uitlegt aan professionals. Op basis van dit gesprek werken de psychologen samen met uw werknemer een gepersonaliseerd zorg- en ondersteuningstraject uit. 

 • Het zorg- en ondersteuningstraject is individueel en afgestemd op de behoeften van de patiënt. 
Dit traject is gebaseerd op 3 assen:  
Psychologische as: het doel is om te begrijpen wat de stress van uw werknemer heeft veroorzaakt en om de elementen te vinden die hij nodig heeft om zijn situatie te verbeteren. 
- Professionele as: in overleg met werknemer en werkgever analyseert Workplace Options de beste manier om uw werknemer opnieuw aan het werk te krijgen. Moeten zijn taken worden aangepast? Is deeltijds werk een oplossing?  
Fysieke as: dankzij een fysieke activiteit kan uw werknemer weer energie krijgen om zijn re-integratieproject te verdedigen.  

Workplace Options vertelt u alles over zijn zorg- en ondersteuningstraject​.​

​3. Oh My People

Uw medewerkers krijgen snelle, toegankelijke en kwalitatieve zorg. Als het ​ Oh My People​ een 'alert call' ontvangt, nemen de experts binnen 3 uur contact op met uw werknemer en maken ze binnen 3 dagen een afspraak met hem. Oh My People onderscheidt zich dankzij zijn neurobiologische aanpak die de flexibiliteit en veerkracht versterkt.

Bovendien zijn de technieken en de experts uit verschillende vakgebieden samengebracht op één plaats. Uw werknemer krijgt gepersonaliseerde begeleiding in elk gebied zonder dat hij zich moet verplaatsen. Tot slot zijn de technieken die tijdens het traject gebruikt worden wetenschappelijk bewezen. 

Het zorg- en ondersteuningstraject van Oh My People omvat verschillende fasen:

 • De experts behandelen eerst de fysieke problemen van uw werknemer.  
 • Daarna gaat de patiënt zijn lichaam weer in beweging brengen. 
 • Vervolgens werken de coaches in overleg met uw werknemer aan zijn heroriëntatie (loopbaananalyse, ...) en terugvalpreventie.
 • Tot slot bestuderen de experts samen met uw werknemer hoe hij op een duurzame manier weer aan het werk kan.

Elke Van Hoof, oprichtster van Oh My People, licht haar aanpak uitvoerig toe​.​ 

4. Medisch Centrum Ternat  

Verschillende factoren kunnen stress veroorzaken. Om alle aspecten van het probleem aan te pakken, werkt het Medisch Centrum Ternat​ in fasen:  

 • Recuperatie: de patiënt leert zich ontspannen, ademen. 
 • Sport: dankzij sport kan uw werknemer alle stressgerelateerde spanningen uit zijn lichaam afvoeren. 
 • Psychotherapie: dit geeft uw werknemer de nodige tools om zich te herpakken en te leren omgaan met stress. 
 • Re-integratie: in dit stadium heeft uw werknemer een goed beeld van zijn situatie en begrijpt hij beter de redenen voor zijn toestand. Hij kan dan op een positieve en proactieve manier weer contact opnemen met zijn werkgever. Hij kan hem vertellen welke problemen hij ervaart en de werkgever bekijkt dan of hij hem kan helpen. Als de communicatie met de werkgever niet mogelijk is, zal het Medisch Centrum Ternat de werknemer helpen om een andere richting, een andere baan te kiezen.

Luc Wachtelaer (stichter van het Medisch Centrum Ternat) presenteert zijn zorg- en ondersteuningstraject​.​

De zorg- en ondersteuningstrajecten van deze partners maken integraal deel uit van ons Income Care-aanbod.​