Replatforming: hét IT-topproject van 2022 bij AG! - AG Employee Benefits
Benoit Halbart en Philippe Van Belle bespreken het replatformingproject.

Gepubliceerd op 22/06/2022

DELEN

Replatforming ... HET topproject van 2022!

En het is niet alleen een topproject. Het is meteen ook het grootste IT-transformatieproject van de voorbije jaren voor AG. Lees het exclusieve interview over deze wereldprimeur met Philippe Van Belle, Chief Information & Technology Office bij AG, en Benoit Halbart, Managing Director van AG Employee Benefits & Health Care.

Dag heren. We starten met jou, Philippe. Replatforming? Wat betekent dat precies?

Wel, we hebben onze IT-infrastructuur van het ene platform naar het andere gemigreerd. In totaal maar liefst​ 80 miljoen lijnen code. Een enorme uitdaging die onze IT-teams met succes zijn aangegaan!

Een ambitieus en vrij technisch IT-project. Kan je ons wat meer vertellen over de voordelen van die nieuwe infrastructuur?

Dit gigantisch project was nodig én biedt heel wat voordelen. De mainframes die we gebruikten, dateerden van de jaren 60. Ze zijn stabiel en krachtig, maar hebben geen open structuur. Het is dus moeilijk om er nieuwe technologieën aan te koppelen.

Het voordeel van migreren naar Windows? Nu kunnen we de toekomstige ontwikkelingen aan, want dankzij de migratie zijn nieuwe ontwikkelingstools beschikbaar. Met dit project bouwen we aan onze toekomst.

Daarnaast zorgen we ook voor een snellere, veiligere gegevensuitwisseling, een solide en futureproof infrastructuur en een betere kwaliteit tussen de operationele systemen en de data-analytics systemen. Dat levert alleen maar voordelen op voor onze collega's bij AG en natuurlijk voor onze klanten. En zo kunnen wij de toekomstige technologische uitdagingen met vertrouwen aangaan.


Was je ooit al bij een dergelijk omvangrijk project betrokken?

Nee, dit was de eerste keer in mijn 35-jarige loopbaan. De doelarchitectuur is echt een primeur. We hebben nieuwe fundamenten gelegd waarop we een nieuwe technologische toekomst voor AG en zijn klanten kunnen bouwen. Door onze operationele wereld samen te brengen met die van onze data analytics ontstaat een geweldige, nieuwe troef voor AG.


Benoit, AG is dus de grote winnaar in deze migratie. En onze klanten dus ook?​

Zeker weten. Wij wilden – en willen nog altijd – flexibeler, innovatiever en 'opener' zijn. Zo is het nu eenvoudiger om nieuwe technologieën te gebruiken en te integreren. Daardoor kunnen we de komende jaren snel inspelen op de toenemende digitalisering en de veranderende noden van onze klanten. En natuurlijk is dit goed nieuws voor onze partners, die elke dag met onze klanten in contact staan.


Verandert er veel voor de klanten?

Wij voerden een heel nieuwe technologie in, maar functioneel verandert er niets in onze toepassingen of front-ends. Dankzij de nieuwe functies kunnen we nog sneller en beter inspelen op nieuwe technologieën en oplossingen.

Tot slot wil ik er nog aan toevoegen dat AG al aan de top stond op IT-gebied, maar met deze migratie hebben we onze applicaties en websites structureel voor vele jaren veiliggesteld. Dat is essentieel voor de stabiliteit van onze service.