Nieuwe loonnorm = nieuwe opportuniteiten - AG Employee Benefits
arbeider-die-van-kantoor-weggaat

Gepubliceerd op 13/07/2017

DELEN

Nieuwe loonnorm = nieuwe opportuniteiten


De loonnorm voor 2017-2018 ligt vast op 1,1 %. Meer (bruto) loon of een bonus ligt voor de hand, maar kent u de alternatieven die heel wat voordeliger zijn voor uw werknemers?

De cao nr. 119 van de Nationale Arbeidsraad van 21 maart 2017 heeft de maximale marge voor de loonkostontwikkeling vastgelegd op 1,1 % voor 2017 en 2018. Dat betekent dat de totale gemiddelde loonkost per werknemer in die periode jaarlijks tot 1,1 % kan stijgen.

Sectoren en bedrijven kunnen binnen deze marge onderhandelen over de concrete invulling ervan. Meer (bruto) loon ligt misschien voor de hand, maar is misschien niet altijd de beste keuze voor uw werknemers.


Meer loon? Of toch iets anders?

Misschien dacht u eraan om de loonmarge uit te keren in loon of als bonus? Dan weet u ongetwijfeld dat uw werknemers minder dan de helft overhouden van wat u betaalt. Gelukkig zijn er enkele zeer interessante alternatieven:

Besteed dit extra budget aan een nieuw aanvullend pensioenplan of de verhoging van een bestaand plan. Zo zorgt u ervoor dat uw werknemers aan het einde van de rit netto veel meer van deze verhoging overhouden.

Of waarom geen uitbreiding van de hospitalisatieverzekering? De opstart van een plan ambulante zorgen voor uw medewerkers kan hen jaarlijks makkelijk enkele honderden euro's besparen.


Gelijk statuut arbeiders en bedienden

In het kader van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden is er nog een extra troef om te kiezen voor een alternatieve invulling van de loonmarge. De aanvullende pensioenplannen voor arbeiders zijn doorgaans minder uitgebreid dan deze voor bedienden. Als u de 1,1 % gebruikt om de stortingen in het pensioenplan van uw arbeiders te verhogen, harmoniseert u alvast de pensioenplannen van uw werknemers.

Overtuigd? Uw commercieel contactpersoon helpt u graag bij het concreet maken van uw plannen.