Financieringsfonds in tak 21 of tak 23? - AG Employee Benefits
hand-coffee-op-werk

Gepubliceerd op 07/06/2018

DELEN

Financieringsfonds in tak 21 of tak 23? U kiest

Zoals u ongetwijfeld weet, is de aanleg van een financieringsfonds verplicht als u voor uw werknemers een groepsverzekering hebt afgesloten. Wat u misschien niet weet, is dat u bij AG Employee Benefits de keuze hebt tussen een financieringsfonds in tak 21 én tak 23. En dat is vandaag lang niet meer vanzelfsprekend.


Wat is een financieringsfonds?

Een financieringsfonds dient voor de (pré-)financiering van uw toekomstige lasten die voortvloeien uit de verplichtingen van de groepsverzekering. Sinds 1985 al moet er voor elke groepsverzekering een financieringsfonds gecreëerd worden.
Om de financiering van de toekomstige lasten van uw groepsverzekering te spreiden in de tijd, kan u werken via een actief financieringsfonds. Op basis van een financieringsplan stort u periodieke dotaties in het financieringsfonds.

Individueel of collectief

Een actief financieringsfonds kan verbonden zijn aan een plan dat individueel of collectief beheerd wordt.

Bij individueel beheer financiert u uw verplichtingen op niveau van de aangeslotene. Daarbij wordt een ‘patronale premie’ bepaald op basis van een aantal parameters (type plan, tarief, …). De premie wordt voor elk individu apart berekend en op die manier wordt er ook een individuele reserve opgebouwd. De patronale premies worden periodiek uit het financieringsfonds gehaald en op de individuele rekeningen gestort.

Bij collectief beheer gebeurt die financiering door u op het niveau van de groep van aangeslotenen. Hier bestaat de notie van patronale premie niet. Als werkgever stort u een dotatie voor de volledige groep van aangeslotenen in een financieringsfonds. Het financieringsfonds bouwt zo collectief de rechten van de aangeslotenen op. Pas bij effectieve uitkering wordt de individuele prestatie uit het financieringsfonds gehaald.

Het grote voordeel van een actief financieringsfonds gekoppeld aan een financieringsplan is het feit dat u als werkgever perfect uw uitgaven kan budgetteren.

Rendementen van een financieringsfonds

Het rendement dat wordt toegekend aan uw financieringsfonds is afhankelijk van de manier van investeren. In eerste instantie moet u kiezen tussen tak 21 of tak 23, of een combinatie van beide.

Deze keuzemogelijkheid lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Steeds minder verzekeraars bieden nog de mogelijkheid om te kiezen voor een financieringsfonds in tak 21. AG Employee Benefits doet dat wel, omdat we als totale pensioenspeler alle oplossingen die beantwoorden aan uw behoeften als werkgever willen aanbieden. We blijven geloven en investeren in een sterk tak 21-aanbod, indien u als werkgever op zoek bent naar zekerheid. Maar daarnaast beschikken we ook over een volledig gamma tak 23-fondsen voor als u bereid bent iets meer risico’s te nemen.

De rentevoeten voor onze financieringsfondsen in tak 21 zijn:

Actieve financieringsfondsen: 1,00% sinds 1 april 2017
Financieringsfondsen verbonden aan een groepsverzekering in collectief beheer: 2,25% sinds 1 januari 2018

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Onze specialisten staan klaar om u te helpen bij het kiezen van het financieringsfonds dat het best bij uw bedrijfscultuur en risicoprofiel past. Contacteer zeker uw gebruikelijke contactpersoon bij AG Employee Benefits voor advies op maat. Of vraag meer info via de contactknop op deze pagina.