Jolien Sabbe over de acties en ambities van AG rond duurzaamheid - AG Employee Benefits
Jolien Sabbe interview duurzaamheidsrapport

Gepubliceerd op 24/06/2024

DELEN

Economische groei en duurzaamheid gaan hand in hand

​​​​​​

​Het zit in onze natuur om te zorgen voor de mensen en de planeet. Vandaag nóg meer dan gisteren. Naar aanleiding van de publicatie van het vierde Duurzaamheidsrapport van AG, geeft Jolien Sabbe, Director of Sustainability, uitleg over de impact van onze initiatieven op de activiteiten en producten van AG Employee Benefits & Health Care. Ze licht toe hoe deze duurzaamheidsacties ook direct relevant zijn voor u als klant. 


Duurzaam langetermijndenken en dialoog met stakeholders


De vierde uitgave van het Duurzaamheidsrapport laat duidelijk zien dat duurzaamheid steeds dieper verankerd is in de bedrijfscultuur en besluitvormingsprocessen van AG. “Neem bijvoorbeeld de 200 challenges die we organiseren voor ons 200-jarig bestaan; veel daarvan hebben met duurzaamheid te maken. We betrekken ook steeds vaker onze stakeholders bij onze transitie naar een duurzamere wereld. Via het Go4Impact-platform​, een online tool waarmee makelaars de ecologische voetafdruk van hun activiteiten kunnen berekenen en verkleinen, hebben we al meer dan vierhonderd makelaars geïnspireerd om verantwoorde werkplekken te creëren.”


Twaalf miljard geïnvesteerd in een duurzamere wereld
De strafste prestatie van het afgelopen jaar vindt Jolien het feit dat AG in 2023 de kaap rondde van 10 miljard euro investeringen in assets die bijdragen aan de transitie naar een duurzamere wereld. “Het gaat om milieugerelateerde assets zoals het Nysäter-windmolenpark in Zweden, waarin AG een belangrijke minderheidsaandeelhouder is. Maar ook om investeringen in maatschappelijke initiatieven zoals de bouw van scholen en woonzorgcentra, en in sociale-huisvestingsleningen. Dit soort investeringen heeft de grootste impact op het milieu en de maatschappij."​
"12 miljard investeren in een duurzamere wereld is een sterk instrument voor verandering."​
​​​​
EcoVadis Gold label
Jolien is ook bijzonder trots op het EcoVadis Gold-label dat AG afgelopen jaar heeft gekregen. “Het label zet in de verf dat AG tot de 5% van 's werelds best presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid behoort. Het is een mooie erkenning voor de inspanningen van heel veel mensen bij AG. Het label betekent ook een meerwaarde voor onze klanten en partners die willen voldoen aan de groeiende verwachtingen van stakeholders op het gebied van milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid."​


Verantwoord beleggen​

AG neemt tal van duurzaamheidsinitiatieven die klanten ondersteunen om zelf ook duurzamer te ondernemen. “We breiden ons aanbod van producten met het Towards Sustainability-label gestaag uit en gaan bij het beleggen van (groeps)verzekeringspremies telkens op zoek naar de beste investeringen voor mens, milieu en maatschappij.​ ​


Innovatieve oplossingen met focus op mentaal welzijn

“Specifiek in Employee Benefits & Health Care bieden onze innovatieve gezondheids- en welzijnsoplossingen werkgevers de tools om langdurig ziekteverzuim effectief aan te pakken. Ik denk bijvoorbeeld aan het programma dat werknemers die lang afwezig zijn, helpt om duurzaam opnieuw aan het werk te gaan. Of aan twee nieuwe diensten in de MyAG Employee Benefits app die medewerkers de mogelijkheid bieden om respectievelijk hun mentale gezondheid te versterken, en eenvoudig videoconsultaties met een arts in te plannen wanneer het hen het beste uitkomt.

Als werkgever van 4.427 medewerkers willen we trouwens zelf het goede voorbeeld geven en voor al onze medewerkers een ‘Great Place to Grow for all’ zijn. En dat werpt zijn vruchten af: we zijn al 12 jaar op rij verkozen tot Top Employer. We blijven ons ook engageren om diversiteit, gelijkheid en inclusie nog beter te integreren in onze dagelijkse activiteiten. Zo zijn we in 2023 een samenwerking gestart met ‘Onbeperkt Jobstudent’, een organisatie die studenten met een beperking of chronische aandoening via studentenjobs in contact brengt met bedrijven.”


De toekomst van duurzaamheid​

De transitie naar een duurzamere wereld is zeker niet vanzelfsprekend. “Meer doen, en vooral beter doen, dat is ons motto in deze enorme uitdaging. Op korte termijn blijven we werken om via onze producten een positieve bijdrage te leveren. Op de lange termijn streven we onder andere naar een koolstofneutrale beleggingsportefeuille in 2050 via onze commitment in de Net Zero Asset Owner Alliance.”


​​​
AG neemt initiatieven rond duurzaamheid in vier domeinen. Blader door het boeiende duurzaamheidsrapport 2023 en ontdek al onze acties en ambities rond duurzaamheid.


bekijk het duurzaamheidsrapport